Co2 uitstoot in de kledingindustrie

We dragen zelf letterlijk een van de grootste vervuilers van onze aardbol: Kleding. De kledingindustrie stoot, op olie-industrie na, de meeste Co2 uit. De sector stoot in totaal meer dan 10% van de wereldwijde Co2 uit, daarbij is de sector de veroorzaker van de helft van het afvalwater probleem: voor de productie van één T-shirt en spijkerbroek samen, kun je 175 keer in bad.

Kortom, de mode-industrie heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de vervuilendste bedrijfstakken die er is.

Het probleem? Onze westerse ‘wegwerpcultuur’. Een kledingstuk wordt gemiddeld 7x gedragen. Dit leidt tot gigantische hoeveelheden afval. Jaarlijks gooien we in Nederland 235 miljoen kilogram textiel weg. 6,5% van alle aangeboden kledingstukken worden niet verkocht, dat zijn ongeveer 21,5 miljoen kledingstukken. Hiervan wordt 1.200.000 vernietigd. Het afbreken van deze, vaak chemische stoffen, kan soms wel 40 jaar duren.

Deze blog is geschreven om jou, de lezer van dit bericht, bewust te maken van de omvang van dit probleem. Een schoner milieu begint bij jezelf. Verderop deze blog vind je een aantal tips om jouw voetafdruk te verkleinen. Deze tips kun je direct gebruiken om de wereld een stukje mooier te maken!

Co2 uitstoot

De uitstoot van de Co2 is zo groot, omdat de keten enorm is en niet praktisch is opgebouwd. De uitstoot begint bij het verbouwen van het katoen in Amerika. Het verbouwen van dit ingewikkelde gewas vraagt veel water (2700 liter voor één T-shirt) en pesticiden. 25% van alle pesticiden wereldwijd worden gebruikt voor de productie van katoen, terwijl katoen op 2.5% van de beschikbare landbouwgrond groeit. Na het oogsten van het katoen, wordt het product in balen van 225 kilogram geperst. Deze balen vertrekker per schip van Amerika naar China of India, waar het ruwe katoen wordt getransformeerd naar garens. Hierna worden de stoffen gekleurd, een deel van deze kleurstoffen zijn erg schadelijk voor mens en milieu. De kleurstoffen komen niet alleen in de kledingstukken terecht, maar ook in het afvalwater. Helaas wordt dit afval water ‘gewoon’ geloosd in de natuur. Vervolgens wordt de lap stof met de hand verwerkt tot kledingstuk. Alleen al in Bangladesh werken bijna 5 miljoen mensen in de sector, gemiddeld inkomen: 66 dollar per maand!

Als het kledingstuk klaar is, vertrekt het per boot naar de Westerse wereld, waar het verkocht zal worden. Per boot, onthoudt dat. Een vrachtschip stoot het meeste Co2 uit van alle vervoersmiddelen op aarde. Voor dat een kledingstuk gedragen is, heeft het gemiddeld al ruim 20.000 kilometer afgelegd. Ter illustratie: De omtrek van onze aardbol is 40.000 kilometer.

Per kledingstuk komt er gemiddeld 63 kg CO2 vrij, hoeveel kilo Co2 heb jij vandaag aan?

Een groot probleem in de sector zijn de goedkope ‘fast fashion’ winkelketens, zij spelen goed in op de wegwerpcultuur van de westerse bevolking. Van 1994 tot 2014 is de kledingconsumptie in de westerse wereld gestegen met 1400%, naar zo’n 80 miljard kledingstukken.

Tip 1: Kleding langer dragen

Zoals we al eerder benoemde in deze blog leven we in de westerse wegwerpcultuur. Een kledingstuk wordt gemiddeld maar 7x gedragen. Zonde, want dat is vaak niet nodig.

Laten we samen nou eens uit deze wegwerpcultuur stappen. Als we dit gemiddelde omhoog helpen naar 21x dragen, besparen we per kledingstuk 126 kg co2 (Want, de productie van één kledingstuk was 63 kg Co2, weet je nog?).

Voor de productie van 1 spijkerbroek is gemiddeld 8.000 liter water nodig. Als je een spijkerbroek 3x langer zou dragen, spaar je twee spijkerbroeken uit. Dat is 16.000 liter water! Dat staat gelijk aan wel een heel jaar douchen als je iets langer dan 5 minuten per dag doucht!

Het T-shirt van 5 euro die je koopt bij een ’fast fashion keten’ is niet gemaakt om 21 keer te dragen. Het begint dus bij het kopen van kwalitatieve kleding. Ook het gebruik van de droger is slecht voor je kleding, bekijk het laagje stof in het filter van je droger maar eens, dat stof komt uit je kleding, je kleding is dus een stukje kracht verloren!

Als je je kleding goed bewaard op de momenten dat je ze niet aanhebt gaan ze ook langer mee en hoef je ze minder vaak te wassen, te drogen en te strijken. Je kleding netjes opvouwen en ophangen geeft niet alleen een opgeruimd gevoel, maar houdt ook je kleding langer goed. Het kreukt minder en er zullen minder snel beestjes in proberen te kruipen. Gebreide kleding kun je beter opvouwen dan laten hangen, want dan lubbert het minder snel uit.

Begint je kleding te pluizen en te pillen? Met een plakbandje kan je er al een hoop afhalen, maar je kan ze er ook afscheren. Gewoon met een scheermesje over de stof. Wel voorzichtig zijn want je wil de stof niet kapot maken. Mis je knoop, is je rits kapot, of heb je een klein gaatje? Repareren is altijd beter dan nieuwe kleding kopen.

Tip 2: Anders wassen

Tip 2: Anders wassen

Wanneer je draagt, wordt je kleding smerig. In 2010 zat 30% van de Co2 uitstoot van je kleding in het wassen en drogen. De wasmachines en drogers vreten stroom, tegenwoordig wordt dat steeds beter. De machines worden beter en zuiniger, door verkeerd gebruik verbruiken we alsnog veel Co2 terwijl we de kleding dragen. En wat denk je van de watervervuilende wasmiddelen? We hebben vier tips voor je verzamelt om je kleding verantwoord te wassen.

1. Minder wassen en was met een volle trommel

Het lijkt zo simpel, maar is soms moeilijker dan het lijkt. Na een kledingstuk een dag aan gehad te hebben is het erg gemakkelijk om het meteen in de was te gooien. Hang je kleding dus terug in kast want dan blijft het schoon. Als er een vlekje in je kleding zit betekent het ook niet meteen dat je het in de was hoeft te gooien. Behandel de vlek plaatselijk en de rest hoeft niet gewassen te worden. Hang je kleren uit buiten als ze niet zo fris ruiken, of hang ze in de badkamer als je aan het douchen bent. Ze ruiken daarna weer helemaal fris en de kreuk is er uit. Vieze luchtjes kun je ook kwijtraken door je kleding in een zakje in de vriezer te doen. Het werkt verassend goed! Wil je dan toch echt een wasje draaien? Was dan wel met een volle trommel.

2. Was energiezuinig

Wasmachines kunnen tegenwoordig best energiezuinig wassen. Investeer daarom in een wasmachine met een A+++ label als je al heel lang dezelfde wasmachine hebt. Een wasmachine gebruikt 20% van je water en 7% van je energie, dus het kan echt veel schelen. Probeer ook je kleding niet te warm te wassen. 30 graden is voor de meeste kledingstukken prima. Wel 90% van het energieverbruik van het wassen zit in het opwarmen van het water, daar kan dus een hoop op bespaard worden.

3. Was milieuvriendelijk

Gebruik voor het doen van je was een milieuvriendelijk wasmiddel. Poeder is milieuvriendelijker dan vloeibaar wasmiddel omdat het minder water kost om te produceren en vaak te koop is in een kartonnen doos. Eco-waspoeder hoeft ook helemaal niet extra duur te zijn. Zo gaf de consumentenbond aan dat Klok en Ecover de milieuvriendelijkste wasmiddelen zijn. Klok is niet bepaald duur. Je kan ook wasnoten of wasschillen gebruiken. Die zijn helemaal natuurlijk en je zult dus geen schadelijke stoffen het milieu in sturen.

4. Droog natuurlijk

Milieuvriendelijk drogen is eigenlijk erg simpel. Gebruik geen droger! De droger verbruikt enorm veel energie en maakt bovendien je kleding kapot. Ooit in het filter gekeken van je droger? Al het stof dat daarin terecht komt is stof die eigenlijk nog in je kleding had moeten zitten. Gebruik daarom een wasrek of waslijn. Dit scheelt je weer geld op je energierekening en omdat je je kleding laat hangen hoef je het vaak ook niet te strijken. Milieuvriendelijk strijken bestaat eigenlijk niet. Daarom is de beste optie tegen kreukels om stoffen te kopen die niet snel kreuken en je kleding te stomen terwijl je doucht.

Tip 3: Hergebruik je kleding

Mocht je dan toch wat sneller uitgekeken zijn op dat ene truitje, of ben je na een stevig dieet zodanig afgevallen dat die spijkerbroek niet meer past en wil je dat graag zo laten? Geen probleem, maar: ieder jaar gooit een Nederlander gemiddeld 14 kilo kleding in de vuilnisbak, dat is zonde!

Er zijn veel instanties die jouw oude kleding graag overnemen, betaald of gratis. Zo kun je je oude kleding aanbieden op websites als Marktplaats.nl of United Wardrobe, tweedehands kleding is tegenwoordig weer helemaal hip. Met deze methode van duurzaamheid verlaag je het aantal nieuwe kledingstukken wat gekocht worden waardoor de productie daalt. Tweedehands kleding kopen of verkopen draagt indirect dus veel toe aan de CO2 impact van kleding. Elke kilo kleding die we opnieuw gebruiken, scheelt 3,4 kg CO2.

Je kunt je kleding (en schoenen) ook doneren, bijvoorbeeld aan Reshare van het Leger des Heils. Je kunt je kleding dan doneren in de bekende container die op vele plekken in Nederland te vinden is. De kleding hoeft niet perse mooi of ‘zo goed als nieuw’ te zijn. Wat niet draagbaar is, wordt gerecycled. Hierdoor gaat vrijwel niets verloren. Kleding die wel goed draagbaar zijn worden verkocht in hun tweedehandskledingzaken tegen sociale prijzen. De opbrengst hiervan steken zij in projecten en houden ze apart voor rampen en noodsituaties. Op sociaal vlak scoor je dan ook nog punten😊.

Wil je graag bijdragen aan recycling? Zorg dan dat je kleding zo ‘puur’ mogelijk is. Een mengsel van katoen en polyester is moeilijk te ontleden en verdwijnt dan alsnog in de verbrandingsoven. Daarbij staat een kwalitatief kledingstuk aan de basis van duurzaamheid, doe niet mee met de ‘wegwerpcultuur’ maar investeer in een goed kledingstuk waar je jaren plezier van hebt.

THRLL.

Zomerdijk 88a
8064 XH Zwartsluis
T: (038) 458 1160
E: info@rookbedrijfskleding.nl